За європейським досвідом лісогосподарювання – до львівських лісівників

Саме з такою метою на початку грудня Львівщину відвідала делегація лісівників Чернігівщини, очолювана начальником Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергієм Аніщенком. До складу делегації увійшли також директори ДП «Добрянське лісове господарство» Іван Горохівський, Остерського військового лісгоспу Володимир Брайко, ДП «Борзнянське лісове господарство» Андрій Данько та ДП «Семенівське лісове господарство» Андрій Дудко.  

Хоча лісові ниви Львівщини і чернігівського Полісся відрізняються одна від одної, та саме львівські лісівники віднедавна успішно впроваджують у лісогосподарюванні європейський досвід шведських лісівників, особливо в обробці деревини, лісовідновленні, будівництві лісових доріг…

Львівські лісівники на чолі з начальником обласного управління лісового та мисливського господарства, одним з найуспішніших лісогосподарників країни, заслуженим працівником лісового господарства України Анатолієм Дейнеком гостинно зустріли колег з Чернігівщини і щиро поділилися набутим досвідом.

Спочатку чернігівські лісівники відвідали ДП «Бродівське лісове господарство», де гостям показали роботу цехів переробки. Детально ознайомили з технологічними процесами виготовлення обрізних хвойних пиломатеріалів на різних лініях: на лінії виготовлення шпал для залізничних колій, а також на лінії виготовлення палетних заготовок. Варто зазначити, що продукція переробки ДП «Бродівське лісове господарство» широко реалізується як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. На підприємстві працює 160 деревообробників. Очільник заводу Орест Ониськів поділився з чернігівцями задумами щодо технічної модернізації лісозаводу та нижнього складу.

У Львівському лісовому селекційно-насіннєвому центрі начальник управління Анатолій Дейнека та директор центру Федір Пелиньо ознайомили колег з процесом вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою – від переробки насіння до цеху пакування готової продукції. В процесі обговорення гостям розповіли як зароджувалась ідея створення лісорозсадницького комплексу, як її поступово втілювали в життя та що іще планують задля цього зробити.

– На даному етапі ми вже маємо практично завершений комплекс по вирощуванню садивного матеріалу із закритою кореневою системою за найсучаснішими технологіями шведської компанії «ВСС», – зазначив начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека.

Другий день перебування на Львівщині чернігівські лісівники розпочали з відвідування «Еколого-просвітницького центру»  та «Лісової школи» на території ДП «Львівське лісове господарство». Начальник ОУЛМГ Анатолій Дейнека розповів про співпрацю обласного управління  з журналістами та про роботу з молодим поколінням лісівників.

Лісівники Чернігівщини з цікавістю оглянули процес будівництва лісових доріг в гірських умовах на теренах ДП «Сколівське лісове господарство». Його директор Остап Бойко разом із головним інженером  Василем Цюциком розповіли про особливості будівництва лісових доріг в горах. Гостям продемонстрували сам процес будівництва земляного полотна гусеничним екскаватором. Гості мали можливість поспілкуватися з працівниками, котрі проводять лісозаготівельні роботи на розчистці траси під лісову дорогу, оператором екскаватора, задіяного на будівництві.

Колеги з Чернігівщини також оглянули лісові дороги, які експлуатуються вже понад десять років і залишаються в доброму стані. Чернігівці одержали можливість ознайомитися з процесом розробки пошкоджених всиханням ялинових насаджень та лісовідновлення після суцільних вирубок. Остап Бойко розповів про плани щодо удосконалення структури підприємства, перехід на нові, європейські, зокрема, шведські,  форми лісогосподарювання.

Відбувся і відвертий обмін думками щодо подолання труднощів у господарській діяльності підприємств.

Під час завершальної зустрічі начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко від імені колег і всіх лісівників Чернігівщини сердечно подякував очільнику Львівського ОУЛМГ, заслуженому лісівнику України Анатолію Дейнеці за гостинність і можливість грунтовно ознайомитися з роботою лісівників Львівщини та запросив їх відвідати лісогосподарські підприємства Чернігівщини.

 

За інформацією Львівського  ОУЛМГ

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства