Заповідним територіям –  надійний захист лісівників і громадськості

ДП «Чернігівське лісове господарство» інформує про межі заповідних територій

Чернігівщина надзвичайно багата на цінні природні та екологічні пам’ятки і території. Тож наше завдання – зберегти всі об’єкти природно-заповідного фонду, щоб передати їх у спадок майбутнім поколінням.

Лісова охорона здійснює державний контроль за використанням, відтворенням, охороною і захистом природних екосистем. Серед важливих завдань лісівників: забезпечення режиму охорони об’єктів та територій природно-заповідного фонду у відповідності до охоронних зобов’язань та положень про них, а також протидія незаконній заготівлі і вивезенню деревини місцевим населенням, вжиття всіх необхідних заходів з метою запобігання утворенню на таких територіях звалищ твердих побутових відходів тощо.

З цією метою працівники державної лісової охорони ДП «Чернігівський лісгосп» встановили інформаційні щити, інформаційно-охоронні та межові знаки на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду місцевого значення. Такі заходи вже здійснені лісівниками Красилівського, Березнянського, Мекшунівського, Пакульського та Любецького лісництв.

Всі встановлені знаки попереджують про адміністративну відповідальність за порушення природоохоронного законодавства, а також інформують населення, власників та земле- і водокористувачів про межі та обмеження господарської, інших видів діяльності на цих територіях.

Сподіваємося на сумлінність громадян щодо збереження встановлених інформаційно-охоронних знаків природно-заповідного фонду і попереджаємо, що знищення чи пошкодження їх веде до адміністративної відповідальності.

Для довідки:

На сьогодні площа природно-заповідного фонду, яка перебуває в межах господарської діяльності державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» становить 13 987,39 гектара.

До складу природно-заповідного фонду лісгоспу входять:

загальнозоологічний заказник державного значення «Каморетський», створений у 1974 році в Менському районі. На його території охороняються поселення бобрів та багатьох інших цінних видів звірів і птахів;

регіональний ландшафтний парк “Міжрічинський”. На цій велетенській природоохоронній території, площа якої перевищує сто тисяч гектарів, поєднані найрізноманітніші краєвиди – від тайгових мохових боліт і борів-чорничників до квітучих лук та заплавних дібров. Цей край – надійний прихисток для рисі, лося, сірого журавля. Тут можна натрапити на квітучі зарості вересу, поліських орхідей, хижих росичок;

17 регіональних ландшафтних заказників місцевого значення, які створені для охорони високопродуктивних, середньовікових та пристигаючих насаджень сосни, берези, вільхи, лікарських рослин, курганного могильника та городища;

7 гідрологічних регіонально-ландшафтних заказників, в яких охороняються болотні масиви;

6 ботанічних пам’яток природи. Тут охороняються ділянка соснового лісу, місце поселення древньої людини бронзового віку, а також дуби віком 150-400 років;

2 зоологічні пам’ятки природи для охорони листяних лісів у заплаві  Дніпра з поселеннями видри, горностая і бобрів;

  • 16 заповідних урочищ для охорони цінних насаджень.

 

За інформацією ДП «Чернігівське лісове господарство»

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства