Захистимо рекреаційні пункти від вандалізму і смітників

PICT3417

Ветерани нашої галузі пам’ятають, що ініціаторами побудови перших рекреаційних пунктів були лісівники Ніжинського державного лісогосподарського підприємства 30 років тому.

Відтоді такі ошатні, укомплектовані всім необхідним прихистки для подорожніх побудовано в усіх лісогосподарських підприємствах області — один кращий іншого: з альтанками, столами і лавами «під старовину», з визначеними місцями для вогнищ і для сміття, із зеленими газонами, клумбами, з інформаційними стендами про те, кому належить та чи інша ділянка красеня-лісу, як поводитися в ньому. Одним словом, маємо на всю область 12 гектарів лісового дива.

Розміщені обіч людних автомобільних магістралей Київ—Санкт-Петербург, Київ — Суми, Київ—Чернігів—Грем’яч і на місцевих трасах, що з’єднують села, вони дають можливість проїжджим і пішоходам не лише відпочити в комфортних умовах, але й ставлять за мету долучити людей до високої культури поведінки у наших лісах.

Так було довгий час. Щороку управління лісового та мисливського господарства витрачало певні кошти на підтримання рекреаційних пунктів у належному стані, хоча їх обслуговування — додаткова турбота працівників лісової галузі. Нехай і додаткова, нехай неоплачувана, але ставимося до неї відповідально, щоб і ті, хто не пов’язаний із лісовою галуззю, полюбили ліс, шанували його та про красу сіверянських лісів понесли звістку і в далекі світи.

Завжди гарно впорядковані рекреаційні пункти у Холминському, Добрянському, Остерському, Семенівському, Новгород-Сіверському, Борзнянському і Ніжинському держлісгоспах.

Та як не гірко нині констатувати, але весняний моніторинг рекреаційних пунктів засвідчив: ще частішими стали тут випадки вандалізму, нахабного їх засмічення, як і довколишніх лісів. З окремих місць відпочинку просто викрадено предмети їх облаштування, а якщо не викрадено, то понівечено, поламано і навіть спалено. Такі факти вже непоодинокі — вони трапляються в більшості лісгоспів, особливо обіч міжнародних автомагістралей.

Тож маємо немалий клопіт заново облаштовувати їх. Багато чого треба відремонтувати, перефарбувати, відволікаючи на це немалі кошти. А у придорожніх лісах що робиться! Сніг зійшов і постала печальна картина: і там, і там купи сміття, битих пляшок, пластику, ганчірок, викинутого старого мотлоху. Нехай навіть неподалік стоїть і контейнер з великим написом «для сміття», а все одно воно не в нього кинуте, а поруч.

Я переконаний, треба лісівникам ширше залучати громадськість сіл, розташованих біля рекреаційних пунктів, щоб як слід дати по шкідливих руках вандалів і тих, хто крадькома чи й нахабно захаращує ліс сміттям і усіляким непотребом.

Вже навіть сусіди наші—білоруси сором втратили: повертаючись із чернігівських, ріпкинських, городнянських ринків, влаштовуються на відпочинок та обід в наших прикордонних лісах або рекреаційних  пунктах. Тут же і сміття залишають, бо в них там за подібне неподобство штрафи величезні, а у нас, хоч і впіймаємо на гарячому, копійчані. Але хіба це  по-добросусідському, по-братському? Будучи гостем, господарю сміттям віддячити!

Та як би там не було, лісівники Чернігівщини в числі невідкладних весняних клопотів повинні навести лад на рекреаційних пунктах. Що потрібно — відремонтувати, відновити, де потрібно — пофарбувати. Бо відкриття туристичного сезону, коли і піші, і кінні, і на автомобілях так звані туристи полинуть сотнями в найкрасивіші місця  Чернігівщини — до Голубих озер, до дібров, березових гаїв Прилуччини, Ніжинщини, Остерщини — не за горами.  Та «відводячи душу» посеред такої краси, лісівники для них повинні надати не лише впорядковані рекреаційні пункти, але й забезпечити разом із громадськістю надійний їх захист від вандалів  і смітників.

Володимир Перев’язко,

головний спеціаліст відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ

_MG_0243 _MG_0259 _MG_0292 _MG_9356 IMG_1086 IMG_1144 IMG_4286 IMG_4688 IMG_5784 IMG_5825 IMG_6923 PICT3398PICT3428 PICT9797

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства