Зима – час збору врожаю у лісовому господарстві

Шлях дорослої сосни розпочинається із маленької насінини. Щоб виростити могутній ліс – важливо мати якісний посадковий матеріал.

 

В Державному підприємстві «Чернігівське лісове господарство» проводять заготівлю шишок сосни звичайної із високобонітетних насаджень та постійної лісонасінневої бази.

 

Сосна звичайна – головна лісоутворююча порода в лісгоспі. А лісовідновлення – один із найважливіших напрямків роботи на підприємстві. Щоб насіння було вдосталь збирають достатньо шишок. Їх  заготівлею займається лісова охорона в усіх семи лісництвах підприємства.

 

Для забезпечення власних потреб у насінні та відповідно у посадматеріалі лісівники щороку планують скільки чого потрібно. В середньому річний об’єм в ДП «Чернігівський лісгосп» – 12 тонн шишок сосни звичайної.

 

Збір шишок розпочинається пізньої осені, активна фаза у грудні-січні. Допомагають лісівникам у цій важливій справі – учні шкільного лісництва та всі бажаючі еко-активісти. Та це лише початок процесу. Згодом зібраний матеріал везуть на шишкосушарку, – спеціальний пристрій для сушіння шишок і відбору з них насінинок.

 

На базі Пакульського лісництва ДП «Чернігівський лісгосп» функціонує шишкосушарка. На сьогодні вже перероблено більше 3 тонн шишок сосни звичайної та отримано близько 32 кг насіння. Це лише шишки Пакульського та Славутицького ліснитцв.

 

Навесні частина насіння буде висіяна в теплиці та розсадники. Решта – буде законсервована про запас на випадок неврожайних років.

 

Для заготівлі лісового насіння в лісгоспі створено  постійну насінневу базу, до якої входить – 1220,9 га генетичних резервів – 1028 га, постійних лісонасінневих ділянок – 151,2 га, плюсових насаджень – 4,9 га, плюсових дерев – 14 шт., з яких сосни 12 шт, дуба – 2 шт.

 

Процес вирощення лісу – довготривалий і складний процес, який потребує кропіткої та професійної праці людських рук. Ми бачимо лише верхівку айсберга – красивий ліс, а його шлях починається із маленької насінини, дбайливо заготовленої лісівниками…

 

За інформацією ДП «Чернігівське лісове господарство»

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства